Zapisz się do Newslettera
I odbierz 10% rabatu na pierwsze zamówienieDrewniana deska do krojenia jak o nią dbać?
2024-10-04 12:39:00Drewniane deski do krojenia cieszą się od lat niesłabnącą popularnością. Dlaczego tak się dzieje? Ano przede wszystkich dlatego, że drewno jest produktem naturalnym, a prawidłowo konserwowane służy latami. Drewniane deski do krojenia są uważane za jedne z najzdrowszych opcji. Drewno ma naturalne właściwości antybakteryjne, co sprawia, że deski te są bardziej higieniczne niż inne materiały. Naturalne antybakteryjne właściwości drewna sprawiają, że bakterie nie namnażają się na powierzchni deski tak szybko jak na plastikowych czy szklanych deskach.
Drewno zaliczane jest do najbardziej czystych, zdrowych i ekologicznych materiałów. Ma na nas korzystny wpływ porównywany do bezpośredniego kontaktu z naturą.
Jak zabezpieczyć drewnianą deskę do krojenia?
Panuje przekonanie, że najlepsze są deski drewniane. I słusznie! Oczywiście jeśli się o nie prawidłowo dba.
Aby odpowiednio zabezpieczyć drewnianą deskę do krojenia, należy natrzeć jej powierzchnię olejem. Co to jest olejowanie drewna? Olejowanie to tradycyjna metoda konserwowania drewna, która wypiera najpopularniejsze obecnie lakierowanie. Jest to rozwiązanie zdecydowanie bardziej ekologiczne, które nie tylko zabezpiecza drewno przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, ale również wpisuje się w bieżące trendy aranżacji wnętrz, w których królują naturalne, często surowe materiały. Nadaje się do konserwacji zarówno rodzimych, jak i egzotycznych gatunków drewna.
Czy można impregnować drewno olejem jadalnym? Impregnacja drewna olejem jadalnym (rzepakowym, kokosowym, lnianym etc) jest możliwa, przy czym profesjonalne preparaty do olejowania drewna lepiej spełnią swoją rolę, zwłaszcza gdy konserwowane drewno znajduje się w pomieszczeniach o specyficznych warunkach.
Olejowanie ma na celu zatykanie porów w drewnie, dzięki czemu woda nie dostaje się do głębszych warstw deski. Warto wiedzieć, że drewniana deska nie będzie w 100% zabezpieczona po jednym olejowaniu – zapewni to dopiero regularne stosowanie oleju. Dlaczego? Po każdej takiej czynności drewno ma coraz więcej zatkanych porów. Kilkukrotne wykonanie olejowania pozwala stworzyć na tyle grubą warstwę ochronną, że woda nie będzie się dostawała do środka deski przez długi czas.
Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia?
Aby deska drewniana do krojenia służyła w kuchni przez długi czas, należy pamiętać, żeby po każdorazowym użytkowaniu przetrzeć jej powierzchnię wilgotną ściereczką. Aby pozbyć się poważniejszych zanieczyszczeń, warto całość posypać solą i pozostawić ją na kilka godzin. Po tym czasie wszystko należy spłukać. Jeśli deska wchłonęła zapachy lub odbarwiła się, warto użyć sody oczyszczonej lub soku z cytryny, aby pozbyć się problemów i przywrócić desce pierwotny stan.
Jeśli na powierzchni deski kuchennej do krojenia bukowej czy innego rodzaju pojawią się rysy, możesz je sprawnie usunąć za pomocą papieru ściernego, jednak postaraj się działać delikatnie. Po wszystkim warto ponownie zadbać o impregnację.
Z jakiego drewna są najlepsze deski do krojenia?
Najlepsze są deski do krojenia wykonane z buka, akacji oraz dębu. Tego rodzaju drewno jest odporne na uszkodzenia, a także ma naturalne właściwości antybakteryjne. Unikaj wyboru desek wykonanych z drewna drzew iglastych, ponieważ są miękkie i mogą łatwo ulec uszkodzeniu. Na uwagę zasługują także modele bambusowe.
Pamiętaj! Drewniane deski do krojenia nigdy nie nadają się do mycia w zmywarce!!!
Drewniane deski do krojenia są w naszych domach od pokoleń. Używano ich od lat i są ponadczasowe a ich pielęgnacja nie jest taka trudna. Naturalne materiały zyskują na popularności coraz bardziej i również w kuchni mają coraz szersze zastosowanie.