Co wybrać do zaparzenia herbaty?

2024-09-19 21:10:00
W czym parzyć herbatę?


Herbata z pewnością większości z nas towarzyszy niemal każdego dnia. Dlatego fajnie mieć różne naczynia, które pozwolą zaparzyć odpowiednią ilość herbaty, w zależności czy szykujesz ją dla samej siebie czy dla większej ilości gości lub rodziny.


Jak i w czym poprawnie parzyć herbatę?

Pyszna, aromatyczna herbata to dla większości z nas napar, bez którego nie potrafimy wyobrazić sobie udanego dnia. Możemy różnić się w kwestii czy napój lepiej smakuje w kubku czy filiżance, a także mieć własne upodobania w kwestii dodatków, ale zwykle w jednym aspekcie jesteśmy zgodni – wiemy, że tylko odpowiednie parzenie herbaty wpływa na jej smak i aromat oraz zyskuje odpowiednią głębię. Nikogo nie powinno dziwić, że jakość suszu przekłada się na jakość gotowego naparu. Jeżeli zatem chcecie delektować się smakiem idealnej herbaty czarnej, białej, zielonej to wybierajcie produkty najwyższej jakości.

imryk do parzenia herbaty


Imbryk lub dzbanek - idealne  do parzenia herbaty w większych ilościach


Porcelanowy imbryk to bardzo popularne naczynie do parzenia herbaty. Kiedy robisz herbatę dla rodziny lub gości imbryk pozwala na przygotowanie większej ilości tego napoju a przy tym wygląda elegancko na każdym stole. Wystarczy nasypać do niego odpowiednią ilość liści lub wrzucić saszetki, a następnie zalać wodą w temperaturze dopasowanej do wybranej odmiany. 

Ważna przy parzeniu herbaty jest temperatura wody, wpływająca na smak i aromat gotowego napoju. Przyjmuje się, że w przypadku czarnej herbaty woda powinna być niemal wrząca, czyli mieć temperaturę 95-98 stopni Celsjusza. 

Susz czerwonej herbaty, zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni.  Herbata zielona natomiast jest bardziej delikatna, dlatego zalewać ją należy wodą chłodniejszą – optymalna ciepłota wynosi między 70 a 80 stopni Celsjusza. Z kolei parzenie herbaty białej odbywa się w podobnych warunkach, jak zielonej, ponieważ ona również należy do odmian niezwykle wrażliwych i delikatnych. 


Sitko lub kubek z sitkiem - na mniejsze ilości herbaty

Do sitka wsypujemy odpowiednią ilość liści, zakładamy go na kubek zalewamy wrzątkiem. Taki sposób parzenia herbaty jest dobry, kiedy chcesz przygotować mniejszą ilość napoju. Są sitka o większej pojemności, dzięki którym możesz przygotować herbatę dla dwóch osób. Poza samymi sitkami w sklepie cottage-home.pl  znajdziesz zestaw, w którego skład wchodzi kubek, sitko oraz pokrywka. Taki komplet świetnie sprawdzi się nawet do parzenia ziół, które pod przykryciem nie tracą aromatu. Po zaparzeniu herbaty sitko możesz odstawić na pokrywkę abyś nie musiał się zastanawiać gdzie odłożyć sitko.


Zaparzacz - idealny na jeden kubek

Zaparzacz pozwala na parzenie herbaty bezpośrednio w Twoim ulubionym kubku lub szklance. Zaletą zaparzacza jest łatwe wyjmowanie fusów po upływie odpowiedniej ilości czasu. Zaparzacze przybierają różne formy i jak tylko masz ochotę na herbatkę włóż zaparzacz do swojego kubka. A jeśli chcesz sprawić radość swojej drugiej połówce wybierz zaparzacz w kształcie serca.

dzbanki do parzenia herbaty

1. Dzbanek do kawy i herbaty ceramiczny biały SWEET HOME - 1,8l
2. Sitko, zaparzacz do herbaty stalowe
3. Kubek szklany z ceramicznym sitkiem RÓŻE - 280ml
4. Porcelanowy dzbanek imbryk w kwiaty MOTYL różowy - 1000ml

Wybór rodzaju naczynia, w jakim parzysz herbatę zależy wyłącznie od Ciebie i ilości osób dla jakich ją przygotowujesz. Im większe naczynie czy sitko tym lepiej liście herbaty się parzą i mają więcej miejsca, aby napęcznieć.

Fusy na dnie filiżanki podczas delektowania się herbatą tylko przeszkadzają. Na szczęście możesz znaleźć u nas zaparzacze, sitka lub kubki z sitkiem – moim zdaniem niezbędne dla każdego prawdziwego herbaciarza. 

Autor:Beti_in_farmhouse